Εκπαιδευτικες Δρασεις για την Ιστορια και τον Πολιτισμο

-Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κέντρο Βιομηχανικής Κληρονομιάς ΕΡΙΑ (2021-2022): Τον Δεκέμβριο του 2021 η διοίκησή μας, διοργάνωσε εκπαιδευτικές δράσεις για σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές, στην έκθεση «Ιστορίας Νήματα: Η βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας στη Νάουσα», στο Κέντρο Βιομηχανικής Κληρονομιάς Νάουσας – ΕΡΙΑ.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη μόνιμη έκθεση που «αφηγείται» πτυχές της ιστορίας της κλωστοϋφαντουργίας της πόλης μας, σε μια προσπάθεια για την διάσωση και ανάδειξη των υλικών τεκμηρίων και της συλλογικής μνήμης των ανθρώπων των εργοστασίων της Νάουσας.

Επίσης, στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Μπλεγμένοι στη νήματα της ιστορίας» για μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων των Δημοτικών Σχολείων, με την επιμέλεια και τον συντονισμό ειδικών μουσειολόγων – μουσειοπαδαγωγών.

-Μαθητές σχολείων του δήμου μας,  είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές εκδηλώσεις της Αποκριάς και συγκεκριμένα στην εκπαιδευτική δράση την οποία διοργανώσαμε με τίτλο  “Κατασκευάζοντας έναν Πρόσωπο” που αποτελεί σημαντικό στοιχείο της φορεσιάς των χορευτών του ιστορικού δρώμενου της Νάουσας “Γενίτσαροι και Μπούλες”. Η εκπαιδευτική δράση πραγματοποιήθηκε -κατά την θητεία μας – την περίοδο της Αποκριάς σε μαθητές σχολείων στη Νάουσα και σε Κοινότητες.

-Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα νέων τεχνολογιών και  πληροφορικής, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και φορείς: Τον Απρίλιο του 2020 – το πρώτο διάστημα της πανδημίας – η διοίκησή μας δημιούργησε στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του naoussa.gr την διαδικτυακή ενότητα «Ζω το σπίτι μου», με σκοπό την δημιουργική απασχόληση,  δίνοντας την δυνατότητα στους πολίτες, μικρούς και μεγάλους, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και φορείς, να παρακολουθήσουν δωρεάν  διαδικτυακά μαθήματα πληροφορικής, εφαρμογών, προγραμματισμού, μαθηματικών, φυσικής,  καθώς και εκπαιδευτικές δραστηριότητες ιστορίας, φιλοσοφίας,  τέχνης  κ.ά.  Επίσης, στην διαδικτυακή  ενότητα  «Ζω το Σπίτι μου» εντάχθηκαν προτάσεις ιστοσελίδων για δημιουργική απασχόληση που αφορά σε πολιτιστικές δραστηριότητες (κινηματογράφο, θέατρο, βιβλία, παιδική ζωγραφική κ.ά.) και ψυχαγωγία.

-Δράση “Let’Scan” – τρισδιάστατη ψηφιοποίηση  μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Νάουσας, με τη συμμετοχή μαθητών γυμνασίου: Τον Ιούλιο του 2020 διοργανώσαμε στη Νάουσα την δράση “Let’Scan’’,  ένα θερινό δημιουργικό εργαστήριο, όπου μαθητές της Γ’ γυμνασίου οργανώθηκαν σε ομάδες των πέντε ατόμων, με σκοπό την τρισδιάστατη ψηφιοποίηση (3D scanning) μνημείων και αντικειμένων της πολιτιστικής κληρονομιάς της Νάουσας, καθώς επίσης και την δημιουργία μία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (AugmentedReatly).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  αστική γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά της Νάουσας, η οποία ψηφιοποιήθηκε και αποτυπώθηκε 3D από τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου που συμμετείχαν στο θερινό εργαστήρι «Let’Scan», βρέθηκε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης στην μεγαλύτερη on  line   βιβλιοθήκη 3D μοντέλων στην κατηγορία του πολιτισμού (https://sketchfab.com/3d-models/traditional-womens-costume-naoussa-95c477816d9a4acf8aad657f72d02350).

Η πρωτοβουλία αποτέλεσε μια εθελοντική δράση υπό την αιγίδα του Δήμου Νάουσας, με υπεύθυνο τον Μηχανολόγο Μηχανικό και ειδικό σε θέματα τρισδιάστατης ψηφιοποίησης, κ. Αλέξανδρο Μπασιακούλη.

-Εκπαιδευτική εκδήλωση με θέμα «Τρισδιάστατες αποτυπώσεις μνημείων και αρχαιολογικών χώρων»: Στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει ξεκινήσει με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η διοίκησή μας διοργάνωσε τον Απρίλιο του 2022 στη Νάουσα, εκπαιδευτική εκδήλωση, με θέμα «Τρισδιάστατες αποτυπώσεις μνημείων και αρχαιολογικών χώρων».

Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης, που απευθυνόταν σε μαθητές και στην εκπαιδευτική κοινότητα, ήταν ο Καθηγητής του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ,  Κωνσταντίνος Τοκμακίδης.

Επισημαίνεται ότι η επιστημονική ομάδα έργου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με επικεφαλής τον κ. Τοκμακίδη υλοποιούν την πλήρη ψηφιακή αποτύπωση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα.

Επικοινωνήστε μαζί μου

Μη διστάζετε να επικοινήσετε μαζί μας για οτιδήποτε.