Δρασεις Αναδειξης Οινικης Παραδοσης

Η ανάδειξη του οινοτουρισμού και της οινικής παράδοσης της περιοχής μας είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της διοίκησής μας. Συγκεκριμένα, από τον Σεπτέμβριο του 2021 ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια σε συνεργασία, με τους οινοποιούς μας,  το «Φεστιβάλ Τρύγου», με πρωτότυπες δράσεις με επίκεντρο το ξινόμαυρο κρασί.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο Φεστιβάλ Τρύγου το 2021, πραγματοποιήθηκε η πρότυπη δράση βύθισης 500 φιαλών κρασιού στο ιστορικό ποτάμι της Αράπιτσας στη Νάουσα,  με σκοπό  την παλαίωσή του στις ειδικές συνθήκες του τρεχούμενου νερού του ποταμού. Με την βύθιση των κρασιών, οι Ναουσαίοι οινοπαραγωγοί αλλά και οι φορείς που συνεργάστηκαν για αυτό το εγχείρημα, θέλησαν να πειραματιστούν, με στόχο να αναδείξουν τον χαρακτήρα της Νάουσας, ως πόλη του Οίνου και της Γευσιγνωσίας.

Επίσης, στο 2ο Φεστιβάλ Τρύγου 2022, διοργανώθηκαν πλούσιες εκδηλώσεις με αναπαράσταση του τρύγου, επισκέψεις και γευσιγνωσίες σε σύγχρονα οινοποιεία και μουσικές δράσεις για το κρασί.

Τον Νοέμβριο του 2022  ο Δήμος Νάουσας εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό δίκτυο “Iter Vitis – Les chemins de la vigne” – Πολιτιστικές Διαδρομές Αμπέλου και Οίνου, που συνιστά πιστοποιημένη Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Δήμος Νάουσας είναι ο πρώτος Δήμος της Ελλάδας που εντάσσεται σε αυτό το δίκτυο πόλεων και περιοχών, με σημαντική ιστορία και ξεχωριστή παρουσία, στον χώρο του αμπελιού και της οινοποίησης.

Επίσης τον Ιούνιο του 2023 η διοίκησή μας συγκρότησε την Επιτροπή Οινοτουρισμού, ώστε με θεσμικό και ολιστικό τρόπο  να διοργανώνονται όλο το χρόνο δράσεις, με επίκεντρο τη Νάουσα και τα υψηλής ποιότητας κρασιά που παράγoνται στον τόπο μας.

Στο 3ο Φεστιβάλ Τρύγου 2023, που διοργανώνει στο τέλος Αυγούστου ο Δήμος Νάουσας (30 Αυγούστου – 3 Σεπτεμβρίου) σε συνεργασία με τους οινοποιούς και την υποστήριξη την Π.Ε. Ημαθίας και το Επιμελητήριο Ημαθίας, θα γίνει η πρώτη δοκιμή γευσιγνωσίας κρασιών που βυθίστηκαν στο ιστορικό ποτάμι της πόλης το 2021, ενώ παράλληλα έχουν προγραμματιστεί ποικίλες  πολιτιστικές εκδηλώσεις, δράσεις γευσιγνωσίας, wine street food, αναπαράσταση τρύγου σε αμπελώνα κ.ά.

Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για να δημιουργηθεί Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στον τομέα της Οινολογίας και του Οινοτουρισμού στην πόλη μας, σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Μέσω της πολύτιμης αυτής συνεργασίας  ανοίγουν νέοι ορίζοντες για την  ενίσχυση της εκπαίδευσης, της εξωστρέφειας, της καινοτομίας, της εφαρμοσμένης έρευνας και της αξιοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην περιοχή μας, με την παράλληλη ανάδειξη των συγκριτικών  πλεονεκτημάτων του τόπου μας, όπως είναι η μεγάλη παράδοση της Νάουσας σε θέματα αμπελουργίας και οίνου.

Επικοινωνήστε μαζί μου

Μη διστάζετε να επικοινήσετε μαζί μας για οτιδήποτε.