Πολιτική και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση νομίζω πως μας αφορά όλους. Μας αφορά ως κοινωνία, από την διαχείριση της καθημερινότητας μέχρι τον σχεδιασμό μιας πολιτικής που θα αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, θα οργανώσει τα αναπτυξιακά εργαλεία και θα συμβάλει στην βελτίωση του χώρου, του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος, της δομής της διοίκησης, της αισθητικής και του πολιτισμού.

Αυτό που πραγματικά λείπει σήμερα είναι ο ικανός πολιτικός. Καταρχήν, με την έννοια του παραδοσιακού πολιτικού. Αυτού που  δηλαδή φέρει το βάρος της ευθύνης στο να παράγει το πολιτικό έργο, που διαθέτει εκείνα τα εφόδια για να έχει ή να βρει τις λύσεις. Αυτό είναι τελικά το ζητούμενο και όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Ο στόχος, παραμένει πάντα, η διαχείριση, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου. Σήμερα όμως πια, η χρήση των σύγχρονων εργαλείων για τους πολίτες μαζί με τους πολίτες φαίνεται ως η πλέον σοφή αναπτυξιακή επιλογή.

Είναι ο ικανός πολιτικός, αυτός, που αντιλαμβάνεται ότι στην πολιτική πράξη, που οι ετερόκλητες πολιτικές – κομματικές πεποιθήσεις μας και το διαφορετικό αξιακό μας σύστημα δεν μας επιτρέπουν να την ερμηνεύουμε το ίδιο, είναι κοινώς αποδεκτό ότι μια έξυπνη πολιτεία, εφαρμόζει τους νομικούς και ηθικούς κανόνες με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την ανιδιοτέλεια. ¨Όχι απαραίτητα μια «ιδεατή ευφυής» πολιτεία, αλλά μια πραγματικά  «ευφυής», η οποία θέλει να είναι κερδοφόρα και να πετύχει την μεγιστοποίηση της απόδοσης με οικονομικούς και κοινωνικούς όρους, μέσα τέλος από την συμμετοχή ενεργών πολιτών και δημιουργικών κυττάρων της κοινωνίας.

Κανείς μα κάνεις άλλος δεν διαμορφώνει το μέλλον μας από εμάς τους ίδιους. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.

Άλλωστε, περισσότερη σημασία από το ποιον θα επιλέξουμε για δήμαρχο στις ερχόμενες εκλογές έχει το τι έχει συμβεί με αυτή την θέση. Τι σημαίνει η έννοια δήμαρχος στο μυαλό και τις καρδιές όλων μας. Ο δήμαρχος, πρέπει να υπηρετεί την θέση που του δίνει ο λαός και όχι να την καταλαμβάνει. Πρέπει να εκφράζει και να συμβολίζει τα θετικά στοιχεία που έχουμε μέσα μας όλοι και όχι τις μαύρες σκέψεις, τις φοβίες και τις αδυναμίες μας.

Με αυτές τις σκέψεις, αποφάσισα να θέσω τον εαυτό μου ως υποψήφιο δήμαρχο του δήμου της Νάουσας. Του δήμου που γεννήθηκα και πραγματικά αγαπώ. Με αυτές τις ίδιες σκέψεις, σας καλώ να έρθετε κοντά μας όλοι εσείς που  μοιράζεστε αυτές τις ίδιες ανησυχίες και όνειρα.

 

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Ημαθία today” τέλη Δεκεμβρίου του 2018)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top