Οι μεταβολές του πληθυσμού με μια χαρτογραφική ματιά

Οι χάρτες λένε πάντα την αλήθεια. Και μάλιστα, αυτό που πετυχαίνει η ματιά του χαρτογράφου, είναι η γεωγραφική διάσταση των φυσικών και ανθρωπογενών φαινομένων.
Μια που δεν το είδα κάπου τις τελευταίες ημέρες. Και αφού ούτε η στατιστική υπηρεσία Ελλάδος μας το έχει δώσει ακόμα. Είπα να μοιραστώ μαζί σας την ποσοστιαία μεταβολή του πληθυσμού της Ελλάδος κατά την τελευταία δεκαετία.
Έτσι με την βοήθεια των συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών κατασκεύασα έναν χάρτη, για να εντοπίσουμε τις μεταβολές του πληθυσμού στην χώρα.
Η εικόνα είναι όντως απογοητευτική.
Για να καταλάβουν και οι πιο «απαίδευτοι» φίλοι τα χαρτογραφικά σύμβολα, όσο πιο μπλε το χρώμα τόσο μεγαλύτερη η μείωση. Με κίτρινο χρώμα είναι οι σταθεροί Δήμοι και τέλος με κόκκινο οι Δήμοι που παρουσίασαν αύξηση του πληθυσμού τους.
Έτσι ελάχιστοι είναι οι Δήμοι που παρουσιάζουν ανεπαίσθητες μεταβολές της τάξης του +-3% και σχεδιάζονται με κίτρινο χρώμα.
Με κόκκινο χρώμα, ελάχιστοι είναι οι Δήμοι που παρουσιάζουν αύξηση του πληθυσμού τους, με πρώτο τον Δήμο Μεγίστης με αύξηση της τάξης του 18,7% ή τον Δήμο Αλοννήσου με αύξηση της τάξης του 14,7%.
Τέλος δυστυχώς οι περισσότεροι Δήμοι στην χώρα και ιδιαίτερα στην ηπειρωτική πλευρά αυτής, συμβολίζονται με μπλε χρώμα που σημαίνει ότι έχουν απώλειες του πληθυσμού τους. Αν βέβαια το μπλε είναι και βαθύ τότε μιλάμε για σημαντικές μειώσεις όπως ο Δήμος Νέας Ζίχνης με μειώσεις της τάξης του 33,4%!!!! ή ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου με απώλειες του 32,3%.
Ο χάρτης δημιουργήθηκε γιατί μας δίνει την δυνατότητα με μία ματιά να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος της απώλειας του πληθυσμού.
Ωραίοι είμαστε ως Έλληνες αλλά … τελικά είμαστε λίγοι.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top